Har du madpakkestress?

Fylder du madkassen med frugt og sunde grøntsager, men får den urørt retur hver dag?

Så er der gode råd at hente på bloggen i dag

Det var nu ikke lige i forbindelse med madpakker at ondt blev til sundt. Det var hen over middagsbordet hos bedsteforældrene til en lille pige jeg kender, der skulle kende sin Fadervor. Men foldede hænder og med en lys pigestemme blev “fri os fra det onde” til “fri os fra det sunde” frit fortolket henover fiskefrikadellerne og spidskålssalaten.

Det må stå hen i det uvisse, hvorvidt det var et bevidst oprør med sundhed fra den lille piges side. Men sjovt var det, og midt imens jeg skrev et andet blogindlæg om madpakker, tænkte jeg på, om danske forældre mon har madpakkestress .

Er det sunde i dag blevet det nye onde hos skolebørnene og deres forældre? Stresser de over om madpakkerne er sunde nok?

I flere år har jeg i august måned fodret pressen med madpakkeråd og opskrifter til frustrerede forældre. Så sent som i går blev jeg interviewet til radioavisen om madpakker og den nye folkeskolereform.

I år er det blevet mig der står op hver morgen og smører madpakke til min datter, der er startet i børnehaveklasse. Indtil videre synes jeg faktisk, at det er ret sjovt og hyggeligt, men jeg kan levende forestille mig, at jeg på 4. år vil synes, at det bliver både kedeligt, ensformigt og stressende at smøre madpakke til mit barn. Når jeg taler med de garvede madpakkeforældre i skolen, så har de enten resigneret og smører den samme leverpostejs mad dag ud og dag ind, eller også lider de af madpakkestress.

Madpakkestressede forældre stresser over:

  • om madpakken er sund nok.

  • at få madpakken retur med indhold.

  • om madpakken lever op til de officielle kostråd.

  • om de andre børn i klassen har en sjovere madpakke med end ens eget barn.

  • at det er mandag morgen, køleskabet er støvsuget efter weekenden og man er tvunget til at skifte guleroden ud med pålægschokolade og rugbrødet ud med toastbrød – for hvad tænker læren egentlig?

Hvis du er en forælder med madpakkestress, så er mit bedste råd til dig: slap lidt af. En madpakke kan faktisk godt blive så sund, at den bliver ond. Bevares. En madpakke kan så sandelig også blive for usund. Men tænk over, at det jo er flintrende ligegyldigt med rød peberfrugt, hjemmebagte rugklappere og kreative banandyr, hvis det hele moletjavsen alligevel ender i skraldespanden og frokosten bliver indtaget hos den lokale bager.

GRATIS INSPIRATION: SNUP EN OPSKRIFT TIL MADPAKKEN HER

En god madpakke er en fornuftig madpakke, der bliver spist, fordi barnet kan lide den. Den kan godt indeholde elementer af usundt. Et lille bolsje, et stykke chokolade i ny og næ vil hverken gøre fra eller til i det overordnede sundhedsregnskab. Hvis dit barn er kræsent, så fred være med det.  Børnesmagsløg udvikler sig. Og det dit barn kan lide i dag, kan være noget nyt i morgen.

Det, du kan gøre er at støtte dit barn ved at udvide dets barns kendskab til god mad. Du kan f.eks. lade dig inspirere af “5 finger modellen”, når du køber ind til madpakker.

LÆS OM FEM FINGER MODELLEN HER – SÅDAN LAVER DU EN SUND MADPAKKE

Den varierede madpakke
Kort fortalt går 5 finger modellen ud på, at huske på fem forskellige fødevaregrupper (1. brød, 2. grønt, 3. frugt, 4. fisk, 5. pålæg), der alle bør repræsenteres jævnligt i madpakken. Indenfor de fem forskellige grupper, kan du som forælder variere indholdet.

Gode råd til de lange skoledage
Jeg vil anbefale, at du investerer i en stor madkasse og en masse små beholdere. Den klassiske madkasse er simpelthen for lille til en sund og varieret madpakke, der skal holde til de lange skoledage, der nu er konsekvensen af den nye skolereform. Jeg har samlet nogle gode råd til når madpakken kommer retur. Hvis du har andre gode råd, så del dem endelig med andre i kommentarfeltet.

Når madpakken kommer retur

  • Lad barnet selv vælge blandt de sunde madvarer og bliv ved med at tilbyde madvaren, selvom barnet har afvist den én gang, men tving ikke barnet til at smage.

  • Tag barnet med i køkkenet. Børn er mere åbne over for ny mad, hvis de selv har været med til at lave den.

  • Involver dit barn i madpakken. Barnet ved godt selv, hvad det kan lide. For at lette overskueligheden, så vis barnet de 5 fingre og tal om, hvad det bedst kan lide indenfor de 5 madkategorier. Måske bliver du overrasket over, hvad dit barn egentlig godt kan lide.

  • Lad være med at gå i panik, hvis ikke dit barn spiser madpakken. Tjek først og fremmest, hvad det har spist i stedet for? Har en klassekammerat haft fødselsdagskage med, har barnet været hos bageren og selv købt et kanelbrød eller har barnet byttet madder med kammeraterne. Det er vigtigt, at at finde ud af, hvad der er grunden. Sørg så vidt muligt for at minimer de tomme kalorier fra kager. Det mætter for meget uden at tilføre nok næringsstoffer.

  • Alle børn er forskellige og vokser på forskellige tidspunkter. Det kan betyde at de spiser mere i nogle perioder og mindre i andre perioder. Se på dit barn. Er det ellers sundt og rask, er i godt humør og har energi til at lege, så se tiden af, før du går i panik. Måske bliver madpakken spist op hver dag, allerede i næste måned.




BREVE FRA MARIE

For mig er sundhed andet end kostvejledning og kostplaner.

I mere end ét årti har jeg arbejdet med spiseadfærd i forbindelse med blandt andet overvægt og overspisning og negativ kropsopfattelse.
Du kan læse mere her på min blog.


Velkommen.
-Marrie Steenberger


Designcoach

Designcoach by Angela Lund is a dedicated design agency specializing in creative web design and brand identity.

designcoach.dk
Previous
Previous

Føler du dig forkert, når du ikke ser "rigtig" ud?

Next
Next

Skammer du dig også? – 5 veje til et mere positivt selvbillede