Skammer du dig også? – 5 veje til et mere positivt selvbillede

#fuckidealet #jegelskerminkrop #jegerheltalmindelig #bikinikrop #slutmedforbud

Hashtags, der med alt tydelighed viser den fantastiske modtrend, der hen over sommeren har haft sin gang på FB og Instagram hvor kvinder viser deres kroppe, som de er, uden filter eller retouchering – som en protest mod den dresserede slanke muskuløse kvindekrop, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Men her stopper begejstringen også. At holde af sin krop er nemlig ikke så let som det lyder. Faktisk er det ret svært at elske sin krop, når først man er begyndt at skælde den ud. Det med at elske kroppen som den er, er i hvert fald ikke noget man gør på kommando, og du er ikke alene, hvis du har tænkt noget i variation over dette tema:

”Jeg hader stadig mine lår, min mave, mine bryster (fyld selv ind), selvom jeg burde elske det. Hvorfor kan jeg ikke bare elske min krop ligesom alle de andre, der må stadig være noget galt med mig”

Den positive kropstrend kan hurtig blive ’dobbelt skamfuld’. Hvor du før havde ét problem – nemlig din krop, har du nu to problemer: 1. din krop og 2. skammen over ikke at kunne elske den. Risikoen er, at kropshadet vokser med dobbelt styrke – og sender dig lige lukt ind i slankeindustriens tunge fængsel.

I min praksis og på Madmentoruddannelsen ™ er arbejdet med kropsopfattelse alfa omega for at få et godt forhold til mad og et stærkere selvværd.

Et kompliceret forhold til mad opstår ofte i kølvandet af et kompliceret forhold til kroppen. Alt for mange ønsker at ændre kroppen, så den ligner det herskende kropsideal. Det gør de ved hårde slankekure, der ender i overspisninger, der igen
overtages af slankekure. Allerede i teenageårene bliver kimen bliver lagt til et langt liv med yoyovægt, opslidende slankekure og ødelæggende ædeorgier.

Det frie liv med mad, starter med kroppen. Og det kræver arbejde og hjælp, hvis selvkritikken overdøver selvkærligheden.

Som Madmentor ved vi godt, at vi ikke bare kan sige til vores klienter, at de skal elske deres kroppe, som de er, så bliver alt godt.

It´s not gonna happen.

Der er nogle ting vi bliver nødt til at undersøge med vores klienter, før man kan tage de
selvkærlige briller på, når man ser sig i spejlet.

HER HAR DU 5 VEJE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL ET MERE POSITIVT KROPSBILLEDE

1. Hvor kommer dit kropsbillede fra?

Det kan være en stor hjælp for dig at forstå, hvor dit forhold til din krop kommer fra, så du kan begynde at stille spørgsmålstegn ved dine egne tanker omkring din krop.
Vores forældres mening om kroppen kan betyde en masse for, hvordan du ser på din krop i dag.

Spørgsmål:
Hvordan havde din mor det, men sin egen krop?
Hvordan havde din mor det med din krop ?
Hvordan har det påvirket dit syn på din krop i dag?

2. Hvad er din ’no cookie zone’
Min erfaring med mad, krop og vægt er, at vi tror det hjælper os at kritisere os selv. Og det er lige gyldigt hvor ødelæggende vi med vores fornuft ved, det er.

Min lærer Debbie Ford kaldte det for en ’no cookie zone’, når vi tror, at der er en belønning for enden af selvkritikkens vej. Når det gælder kroppen, så kan selvkritikkens funktion være en måde at holde dig selv nede på, gøre dig selv mindre, blive i din tryghedszone, undvige konflikter, samtaler, svømmehalsbesøg, dating – og det kan være trygt og velkendt. For hvad ville du gøre, hvis du elskede din krop i stedet?

Spørgsmål:
Hvilken funktion har det for dig, at hade din krop?

3. Kunne du tænke anderledes om det værste på din krop?
Jeg kendte en gang en tyk pige, der hadede sin krop. Men hun elskede sine øjne. Det betød, at det eneste spejl hun ejede var et lommespejl, som kun viste hendes øjne og ikke resten af kroppen. Simpelthen for at undgå at se på sin krop – og få det dårligt med sig selv.

Men vi kan jo ikke lyve for os selv, selvom vi forsøger at undgå vores krop. Selvkritikken ligger lige neden under selvfornægtelsen alligevel og påvirker vores selvværd og vores måde at leve livet på. Men vi kan lære at lade selvkritik være selvkritik og stille ind på en mere selvkærlig kanal og ser med mildere øjne på kroppen.

Øvelse:
Se om du kan få varme i dine øjne, næste gang du ser på dig selv i spejlet.
Prøv at smør creme på de svære områder på din krop på en omsorgsfuld måde og med kærlighed, ligesom du ville gøre med en lille baby som du elsker overalt på jorden.

Læg mærke til, hvad det gør ved dig, når du giver dig selv den positive opmærksomhed.

4. Tør du være modig?
Skammen over kroppen stopper mange i at tale åbent om kroppen og om det, vi ikke kan lide ved den. Det kan være meget værdifuldt at turde tale om blufærdigheden og sårbarheden ved det ’grimme’ på kroppen med mennesker, som du er tryg ved.

Der sker nemlig det, at du ved åbne op vil mærke, at du ikke er alene med at have det sådan med din krop. Alle bakser med noget. Du vil sikkert også opdage, at det du har det allersværest ved hos dig selv ikke er noget de andre ligger mærke til. Måske synes de endda at de lår, du har hadet hele livet, er smukke og sexede.

Spørgsmål:
Hvordan vil din krop se ud, hvis du så på den med andres beundrende og milde øjne?

5. Kunne du gøre det alligevel?
Ubehaget ved kroppen kan blive så ubehageligt, at det fratager os det frie valg til at gøre de ting der vil give os glæde og tilfredshed i livet.

Alt for mange isolerer sig og melder fra til middagsselskaber, undgår strandture, prøverum eller sex, når ubehaget ved kroppen bliver alt overskyggende. Desværre bider det sig selv i halen. For når du går glip af ting, der gør dig glad, bliver du mere ked af dig selv og dermed også din krop.

Øvelse:
Hvad undgår du at gøre, når du ikke kan lide din krop?
Hvad ville du gøre, hvis du elskede din krop?
Hvilket lille skridt kunne du tage i den retning, selvom du ikke kan lide din krop?

Inspiration:  Kunne du f.eks. tage på stranden med en sharon over bikinien eller hoppe i en badedragt med shorts udenpå?




BREVE FRA MARIE

For mig er sundhed andet end kostvejledning og kostplaner.

I mere end ét årti har jeg arbejdet med spiseadfærd i forbindelse med blandt andet overvægt og overspisning og negativ kropsopfattelse.
Du kan læse mere her på min blog.


Velkommen.
-Marrie Steenberger


Designcoach

Designcoach by Angela Lund is a dedicated design agency specializing in creative web design and brand identity.

designcoach.dk
Previous
Previous

Har du madpakkestress?

Next
Next

Stop trøstespisning og genfind tilliden til dig selv