Frygt for at blive tyk og skam over at være tyk

 
WWW.MARIESTEENBERGER.DK.PNG

I disse dage er der premiere på dokumentarfilmen FAT FRONT, der sætter fokus på, hvordan vores fedme fokuserede samfund stigmatiserer tykke mennesker, og hvad konsekvenserne af dette kan være for individet.

Det er en vigtig dokumentarfilm, fordi den skaber debat om, hvad der er individets ret til sin egen krop.

Jeg arbejder hver dag med mennesker, der gerne vil tabe sig og/eller gerne vil have et afslappet forhold til mad, fordi det er blevet så forstyrret, at det går ud over livskvaliteten.

Det fælles følelsesmæssige omdrejningspunkt for mine klienter er angst og skam. Angst for at blive tyk eller skammen ved at være tyk.

Og den skam og angst har konsekvenser. Jeg ser konsekvenserne. Mine klienter mærker konsekvenserne på egen krop - og det er ikke rart. Det her er nogle af de konsekvenser skam og angst for at blive tyk skaber:

Anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning, dårligt selvværd, indre stigmatisering, skam, smugspisning, trøstespisning, stærk kontrol, ensidig kost, fanatiske leveregler, isolation, yo yo vægt, overvægt, undervægt, selvkritik, manglende motion, tvangsmotion, dårlig samvittighed, mange madregler og meget mere.

Ja det er ødelæggende konsekvenser, men det er også HELT NATURLIGE og MENNESKELIGE forsvarsmekanismer, hvis formål er at håndtere FRYGTEN for at blive tyk eller SKAMMEN ved at være tyk.

Den skarpe læser har måske allerede bemærket, hvor jeg vil hen. Min pointe er, at det ikke kropsstørrelsen, BMI eller tykkelsen i sig selv, der er problemet. Det er angsten for at være tyk og skammen ved at være tyk, der skaber problemerne. Dét gør os syge og usunde. Ikke tallet på badevægten.  

For at løse problemet for så mange unge og voksne kvinder og mænd der til daglig kæmper den kamp, bliver vi bliver nødt til at undersøge, hvor den angst og skam kommer fra.

I det følgende vil jeg forsøge at redegøre for, hvor jeg mener, at frygten for at være tyk kommer fra.

Tyk er en følelse
I dag har vi et samfund, der siden 70´erne har haft fokus på vægt og vægtreduktion. Fra officiel side har man haft held med at formidle de sundhedsmæssige konsekvenser ved overvægt. Vi har et mediebillede med en meget smal repræsentation af kropsstørrelser og en slankeindustri der har tjent styrtende med penge på at sælge budskabet om, at hvis du bare er slank, så er du lykkelig. Og så har vi de Sociale Medier der sætter en stor fed streg under hele pointen.

Alt i alt betyder det, at synonymet tyk ikke er neutralt i vores del af verden. Det er tvært imod et meget værdiladet ord. At være tyk er forbundet med at være usund, doven, initiativløs, kedelig, grim, aseksuel, ikke succesfuld, ikke kærestepotentiale, asocial med mere. Du er altså ikke bare tyk. Din vægt er ikke bare et tal på badevægten. Tyk er en følelse. En følelse af at være forkert som menneske.

Og det er her vi har problemet. For hvem har lyst til at være forkert som menneske? Hvem har lyst til ikke at høre til flokken? -Ingen, er mit bud.

Hvis vi skal hjælpe, så skal vi hjælpe hjælpsomt
Vi har alle et ansvar overfor os selv og andre, vores børn og vores medmennesker. Vi skal begynde at tale om kroppe som noget neutralt. Eller endnu bedre, som en del af os, som vi kan værdsætte og passe godt på -og som hver dag passer godt på os.

Vi skal begynde at italesætte, at alle kroppe er gode kroppe. Og at det udelukkende er op til den enkelte om han eller hun ønsker at elske sin krop som den eller har et ønske om et vægttab. Det er der ikke andre, der skal blande sig i, kommentere på eller gøre sig til herre over.

I det øjeblik vi løfter pegefingeren overfor- og stigmatiserer andres kroppe (eller vores egen), så skader det mere end det gavner. Vi bliver mere syge og mere forstyrrede i vores spisning. Og det er ikke hjælpsomt. Og det er ikke sundt. Og det hjælper ikke på vægten eller selvværdet.

Hvis vi vil hjælpe, skal vi hjælpe hjælpsomt. Og at hjælpe hjælpsomt forudsætter at vores samfund bygger på den grundlæggende værdi, at mennesker hører til i samfundet uanset tykkelse, seksualitet, farve, krop og religion.

SE FILMEN MED RABAT OG DELTAG I DEN EFTERFØLGENDE DEBAT
I samarbejde med LevelK præsenterer Madmentoruddannelsen og jeg en visning af filmen FAT FRONT i Vester Vov Vov.

>>Du kan læse om eventet her

>>Du kan reservere din billet her

 
Marie SteenbergerComment