Det er ikke bare ét fedt!

 
Det er ikke bare ét fedt

Længe har man udråbt mættet fedt til at være den helt store skurk, hvad angår hjertekarsygdomme. Nyere studier tyder dog på, at man ikke udelukkende kan give mættet fedt skylden for hjertekarsygdomme.

Fejlagtigt har kosteksperter anbefalet omega-6-fedtsyrer, der findes i de fleste planteolier, som et sundere alternativ til fx smør og fløde.

I dag viser det sig at et øget indtag af omega-6-fedtsyrer faktisk øger forekomsten af hjertekarsygdomme.

Man kan til gengæld, og med stor sundhedsmæssig gevinst erstatte noget mættet fedt i kosten med en kost bestående af flere omega-3-fedtsyrer, som findes i bl.a. valnødder, hørfrø, og fede fisk, som fx makrel og laks.

Mættet fedt er nemlig ikke bare ét fedt.

Der er mange typer mættet fedt og det tyder på at nogle typer er sundere end andre. Fx kan fedt ost og smør indeholde den samme mængde mættet fedt, men ost øger ikke niveauet af det dårlige kolesterol (LDL), som smør gør. Dette skyldes bl.a. at kalcium i mælken/osten binder fedt og galdesyrer, viser nyere forskning.

Omvendt finder man en øget forekomst af hjertekarsygdomme ved et større indtag af kød. Der hersker stadig tvivl om, hvorvidt det er det mættede fedt, der er synderen eller om det er fedtet i kombination med andre komponenter i kødet, der gør udslaget.

Læser man på Hjerteforeningens hjemmeside, anbefales man stadig at skære ned på det mættede fedt for at undgå åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Forskning tyder som sagt på, at billedet er lidt mere nuanceret. Jeg anbefaler derfor at man sørger for at få fedt fra flere forskellige kilder dagligt. Hvis man fx hovedsageligt bruger planteolie kan det være sundt at erstatte noget af det med olivenolie. Spiser man hovedsageligt kød kan det være sundhedsgavnligt at spise mere fed fisk. Nødder og avocado er også glimrende kilder til hjertevenlig fedt.

Kilder:

http://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-udmelding-om-maettet-fedt-er-alt-unuanceret

http://www.foodculture.dk/debat/foedevarer/2015/dtu-maettet-fedt-er-ok-i-passende-maengder#.WDm8PXckp-U

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27882862 Forskningsstudie fra 22. november 2016